Türkiye’den 80 ülkeye 141 milyon dolarlık çiçek ihracatı

2024 Yılında Türkiye Çiçek İhracatında Rekor Kırdı!

Türkiye, 2024 yılında 141 milyon dolarlık çiçek ihracatı gerçekleştirerek başarılı bir performans sergiledi. En fazla ihracat Hollanda ve İngiltere’ye yapıldı. İhracatta öne çıkan ürün ise karanfil oldu ve bu satışların büyük bir kısmı Antalya’dan gerçekleştirildi.

AA’nın haberine göre; Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye’de 60 bin dönüme yakın alanda süs bitkisi üretildiğini belirtti. Kesme çiçeklerin 12 bin dönüm, salon bitkilerinin 3-4 bin dönüm ve dış mekan ürünlerinin geri kalan kısmının üretildiğini söyleyen Yılmaz, karanfilin ihracattaki en önemli kalemi olduğunu ve Antalya’nın bu alanda Türkiye’nin en büyük ihracat yapan şehri olduğunu sözlerine ekledi.

Sektörde 60 binden fazla kişinin doğrudan istihdam edildiğine dikkat çeken Yılmaz, tedarik ürünleriyle birlikte bu sayının 300 bine kadar çıktığını belirtti. Ekonomik durgunluğa rağmen sektörün başarılı bir yıl geçirdiğini vurgulayan Yılmaz, yurt dışı satışlarda önceki yıla göre yüzde 2’lik bir artış yaşandığını ifade etti.

Yılmaz ayrıca, Hollanda’nın en önemli pazarlarından biri olduğunu ve ardından İngiltere’nin geldiğini belirtti. Almanya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna gibi ülkeler ile Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkelerine de önemli miktarda ürün gönderdiklerini ekledi. İhracatı artırmak için ticari heyet ziyaretlerine önem verdiklerini sözlerine ekleyen Yılmaz, sektörün olumlu bir ivme yakaladığını dile getirdi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

İşçiler isyanda: Ülkenin itibarı saraydaki uçak sayısıyla ölçülmez

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, ülkede yaşanan ekonomik krizle ilgili hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım, “Hiç kimse saraya yeni uçaklar alarak ülkenin itibarını koruduğunu düşünmesin. Ülkenin itibarı saraydaki uçak sayısıyla ölçülmez. Ülkenin itibarı ülkenin vatandaşının pasaportunun sınır kapılarında aylarca reddedilmesidir.” ifadelerini kullandı.

81 ilde SAT1 hastalığı yayılıyor: Zararı 4 milyar dolar!

Türkiye’de hayvan pazarlarının kapatılmasına neden olan şap hastalığının ülke ekonomisine yıllık zararının 4,1 milyar dolar, yani 162 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Teklif kabul edildi: En düşük emekli maaşı zamlandı!

TBMM’de kabul edilen torba yasa ile emeklilere yönelik düzenlemeler hayata geçirildi. Askeri personel ve turizm çalışanlarına dair önemli değişiklikler de yasalaştı. Yeni uygulamalar çeşitli alanlarda esneklik ve yeni haklar getiriyor.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.