76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.

İnce yapılı iPhone 17 Air için Apple’ın planları var

Apple, yeni bir tasarımla sunmayı planladığı iPhone 17 Air modeli için yeni bir iddia ortaya atıldı. Telefonun bataryası 1 günü çıkartamayacak.

Ormanların altındaki gerçek ortaya çıkıyor: Biyokütle uydusu göreve başladı

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni nesil uydusu, ormanların iç yapısını ilk kez bu netlikte görüntüleme kapasitesine sahip. 20 yıl sonra hayata geçen bu görev, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir veri kaynağı sunuyor.

4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Antik bir mezarda bulunan ve yüksek statülü bir kadına ait olduğu düşünülen mumyalanmış beden, bugüne kadar neredeyse hiç bozulmadan gelmiş olması nedeniyle görenleri şaşkına çevirdi.

Intel’in 3D V-Cache rakibi yolda: Nova Lake netleşiyor

Intel, masaüstü işlemci segmentinde uzun süredir rakipsiz konumda olan AMD X3D işlemcilere yanıt vermeye hazırlanıyor. Öyle ki Nova Lake serisiyle birlikte, X3D benzeri bir yapı mümkün hale gelebilir. Intel Direct Connect 2025 etkinliğinde …

Samsung, menüleri yapay zekanın hazırladığı restoranını açıyor

Samsung, yakında Portekiz’de açacağı pop-up restoranda Galaxy AI’ın gücünü sergileyecek. Restorana gelenlere Samsung’un yapay zekası aracılığıyla benzersiz yemekler sunulacak. Galaxy AI, şefin yardımcısı olacak Samsung’un Sem Igual adını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir