Duyan inanamıyor! Vücudundaki 5 böbrekle yaşıyor

Mersinli Kadın, Beşinci Böbreğiyle Yeniden Hayata Döndü

Mersin’in Tarsus ilçesinden 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya, 13 yaşındayken baş ağrısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye gitmişti.

Nefrotik sendrom teşhisi konulan ve 5 yıl boyunca periton diyaliz tedavisi gören Çınarkaya’ya, 2011 yılında Adana Seyhan Başkent Hastanesi’nde kadavradan bağışlanan bir böbrek nakledildi.

2017 yılında hastalığı nükseden Çınarkaya’ya, bu sefer Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, teyzesi Telli Fidanoğlu’ndan alınan bir böbrek nakledildi.

Geçen yıl hamilelik sırasında böbrek sorunları yaşayan Çınarkaya’ya, Gaziantep Üniversitesi Kahraman Eruslu Böbrek Nakli Hastanesi’nde ablası Başak Fidanoğlu’ndan alınan bir böbrek nakledildi.

Çınarkaya, 18 günlük bir tedavinin ardından beşinci böbreğiyle sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Üçüncü Nakilde Karın Bölgesine Böbrek Yerleştirildi

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Usalan, hastaya yerleştirilen iki böbreğin işlevsiz hale gelmesi üzerine üçüncü naklin karın bölgesine yapıldığını belirtti.

Usalan, nakledilen böbreklerin genellikle 5-10 yıl süreyle sağlıklı olduğunu söyleyerek, “Her nakil bir öncekinden daha riskli olabilir. Riskler nedeniyle pek çok merkez bu işlemi gerçekleştirmiyor. Üçüncü nakil gerçekleştirebilmek hasta için zorlu olabiliyor. Ancak sonuçlar oldukça başarılı. Artık bu tür nakillerden korkmuyoruz, yeter ki bağışçı olsun” dedi.

Diğer Böbrekler Alınmıyor

Üçüncü nakil sırasında işlevini yitiren böbreklerin vücutta bırakıldığını söyleyen Usalan, diğer böbreklerin sadece vücuda zarar verdiğinde alındığını, aksi takdirde alınmadığını belirtti.

Usalan, haftalık 8 nakil işlemi gerçekleştirdiklerini ve bunlardan birinin Rabia Çınarkaya olduğunu açıkladı. “Şu anda hastamızın vücudunda 5 böbrek bulunuyor. Diğer böbrekleri almıyoruz. Zaten diğer böbrekler işlevsiz olduğu için nakil gerekiyordu. Rabia uzun yıllardır hastamızdı ve bağışçısı vardı. Nakli diyalize ihtiyaç duymadan gerçekleştirdik ve başarılı bir şekilde tamamladık. Şimdi Rabia’yı taburcu ediyoruz” dedi.

“Yeniden Doğmuş Gibi Hissediyorum”

Genetik bir rahatsızlık nedeniyle iki kardeşinin de böbrek nakli olduğunu ve 17 yıldır böbrek rahatsızlığıyla mücadele ettiğini belirten Rabia Çınarkaya, üçüncü naklin riskli olduğu için pek çok hastanenin bu işlemi yapmadığını ifade etti. Çınarkaya, yaşadığı deneyimden çok memnun olduğunu belirterek, “Üçüncü kez hayata döndüm. Diğer böbrekleri alacaklarını düşünürken almadılar ve şu anda beşinci böbrekle yaşıyorum. İnşallah bundan sonra daha fazla böbrek nakline ihtiyacım olmaz. Herkes organ bağışında bulunmalı, bu hastalar için çok önemli. Herkes yeni bir yaşam şansını hak ediyor. Ablama hayatımı yeniden kazandığı için çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Rabia Çınarkaya’nın babası Cevdet Başakçı da kızının sağlığına kavuşmasından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Gençlerdeki felç artışıyla ilgili şoke eden gerçek: Doktorların bile gözün kaçıyor

Gençlerde artan felç vakalarında şoke edici belirtiler ortaya çıktı. Çoğu doktorun bile gözünden kaçan belirtiler felç bırakıyor. Bu durumu yaşayanlardan biri de 34 yaşındaki Laura Akers.