Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Kasko ve Trafik Sigortasında Yeni Düzenleme: Perte Çıkma Kriterleri Değişiyor

1 Temmuz 2025 itibarıyla hayata geçecek yeni uygulama ile kasko ve trafik sigortalarında perte çıkma kriterleri yeniden belirleniyor. Artık, kaza sonrası meydana gelen hasar, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ının altında kalması durumunda araç pert sayılmayacak ve tamir edilerek tekrar trafiğe çıkabilecek.

Tam Hasar ve Ağır Hasar Arasındaki Fark Netleşti

Yeni düzenleme ile tam hasar ve ağır hasar ayrımı net bir şekilde yapılacak. Eğer bir aracın KDV dahil tamir maliyeti, aracın güncel piyasa değerini aşıyorsa, araç tam hasarlı olarak kabul edilecek ve hurda tescil belgesi alınarak sigorta şirketi tarafından tazminat ödenecek.

Hasar Oranı %60’ı Geçerse Ağır Hasar Durumu

Kazada meydana gelen onarım tutarı, aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşarsa, araç ağır hasarlı olarak kabul edilecek. Ancak hasar oranı %60’ın altında olduğunda araç pert sayılmayacak ve sadece onarılabilecek.

Bazı parçaların zarar görmesi durumunda, hasar oranı %60’ın altında olsa bile araç pert olarak değerlendirilecek. Bu parçalar arasında şunlar yer almaktadır:

Şasi kolları, marşpiyeller, tavan sacı, hava yastıkları,
Elektrikli araç bataryası ve enerji hatları,
Ana elektrik tesisatı gibi parçalar bulunmaktadır.
Bu parçalardan herhangi biri zarar gördüğünde, araç ağır hasarlı olacak.

Çekme Belgesi Zorunluluğu Getiriliyor

Ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesi için noter işlemi ile çekme belgesi düzenlenecek. Bu belgenin sigorta şirketine sunulması gerekmekte olup, belge sunulmadan tazminat yapılmayacak.

Tüm süreçlerde karar mercii olarak eksperler belirlenecek. Araç sahibi veya sigorta şirketinin müdahalesi olmadan, hasar durumu eksper raporu ile belirlenecek. Eksperler, raporlarını Sigorta Bilgi Merkezi’ne 5 iş günü içinde iletmekle yükümlü olacak.

Yeni sistemde, yüzde 60’ın altında hasar alan ve kritik parçaları etkilenmeyen araçlar onarılacak ve tekrar trafiğe çıkabilecek. Ancak bu araçların ikinci el piyasa değeri, benzerlerine nazaran yüzde 50’ye kadar düşebilir. Örneğin, 1 milyon TL değerinde bir araçta 550 bin TL hasar varsa, aracın piyasa değeri önemli ölçüde azalacaktır.

Hasarlı araçlar düzgün bir şekilde onarıldığında tekrar kullanıma uygun hale gelebilirler. Şasi hasar görmemiş, sadece kaporta kısmı etkilenmiş araçlar güvenle kullanılabilir. Özellikle çamurluk, kapı, kaput gibi parçalar 0.7 mm saclardan yapıldığı için kolayca deforme olabilir ancak bu her zaman ciddi bir soruna işaret etmez.

Related Posts

Rekabet Kurulu’ndan yapı kimyasalları sektörüne ceza yağdı

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalara toplam 42,7 milyon liralık idari para cezası kesti.

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.

2025’in en uzun menzilli otomobilleri: İçlerinden biri zirveye oynuyor!

Hibrit arabalar mümkün olduğunca az yakıt kullanarak uzun mesafeler kat edebilir. Bu hibrit otomobillerden bazıları tek bir depo benzinle 600 milden fazla yol kat edebilir. Bazı otomobil üreticileri hibrit oyuna daha erken girmiş olsa da, çoğu büyük …

Elektrik fiyatlarında 3.400 liradan 42 kuruşa dev uçurum

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot elektrik piyasasında fiyatlar olağanüstü bir dalgalanma yaşadı. Yarının elektrik fiyatları, megavatsaat başına en düşük 42 kuruş, en yüksek ise 3 bin 400 TL olarak tespit edildi. Gün …

Altın haftayı düşüşle kapattı: Yeni haftada yükselecek mi?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Nihayetinde haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …