Asya borsaları dalgalı: Tarife restleşmeleri ve veri akışı piyasaları sarsıyor

Asya Borsaları Karışık Seyir İzliyor

Asya borsalarında, ABD’nin çip ihracatına yönelik kısıtlamalar ve tarife restleşmeleri ile makroekonomik verilerin etkisiyle karışık bir seyir öne çıkıyor.

ABD ile Çin arasındaki tarife geriliminde yaşanan gelişmeler, küresel piyasalarda risk algısını artırırken, ticaret politikalarındaki belirsizlikler piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Çin ile henüz bir anlaşma sağlanmadığını belirterek, gümrük vergilerinde %145’in üzerinde bir artış olmayabileceğini dile getirdi. Bessent, uzun vadede bu tarz uygulamaların sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Küresel çip üreticisi Nvidia, Çin’e yönelik çip ihracatına yeni kısıtlamalar getirerek H20 entegre devrelerinin sevkiyatı için lisans zorunluluğu getirdi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Güneydoğu Asya ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Malezya’ya da ziyarette bulundu.

Ayrıca, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ABD tarifelerinin Japonya ekonomisine zarar verebileceği durumunda bankanın politika eylemleri alabileceğini belirtti.

Makroekonomik verilere göre, Japonya’da şubat ayında çekirdek makine siparişleri tahminlerin üzerinde artarak aylık bazda %4,3 ve yıllık bazda %1,5 yükseldi.

Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüyerek önceki çeyreğe göre %1,2 artış gösterirken, yıllık bazda %5,4 büyüdü. Sanayi üretimi ise mart ayında yıllık bazda %7,7 artarak beklentileri aştı.

Bu gelişmelerle, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %1 düşüşle 33.913 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi %1,2 azalışla 2.447 puandan kapandı.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 artışla 3.272 puanda, Hindistan’da Sensex endeksi %0,1 artışla 76.783 puanda işlem görürken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %2 kayıpla 21.017 puanda bulunuyor.

Related Posts

Piyasada siyaset tedirginliği

Merkez Bankası’nın piyasaya müdahale etmesi ve kuru kontrol altında tutmak için rezerv satması bekleniyor. Ekonomistler istikrarsızlığın güveni sarstığını ve yatırımların önünü kestiğini vurguluyor.

TL’nin reel değerinde kayıp

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısındaki reel değerini gösteren Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verilerini açıkladı. Haziran ayına ait geçici veriler, TL’nin reel anlamda değer kaybettiğini …

Görenler gözlerini ovuşturdu!

1980’den 2003’e kadar üretilen ilk nesil Fiat Panda , hiçbir zaman ferahlık ile eşanlamlı olmadı. 3,41 metre uzunluğunda, 1,49 metre genişliğinde ve 1,43 metre yüksekliğinde olan bu araç, sade bir tasarıma ve işlevselliğe sahip mütevazı bir şehir …

ABD’nin dış ticaret açığı mayısta yükseldi

ABD’nin dış ticaret açığı, mayısta yüzde 18,7 artışla 71,5 milyar dolara çıktı. Ülkenin ihracatı mayısta aylık bazda yüzde 4, ithalatı yüzde 0,1 azaldı.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.

DİSK’ten TÜİK’e çok sert enflasyon tepkisi: Halkın ekmeği ile oynuyorsunuz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: En düşük emekli maaşı en azından asgari ücret düzeyine yükseltilmeli ve tüm emekli aylıkları da yükseltilmelidir. Kamu işçilerinin aylardır oyalanmasına son verilmeli Toplu İş Sözleşmesi süreci hızla …