Bankadan kredi çekenler dikkat: Sigorta parasını nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi Kullananlar için Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç, taşıt, konut kredileri sağlarken, kendilerini güvence altına almak adına hayat sigortası talep edebilir. Peki, kredi çeken kişiler sigorta yaptırmak zorunda mı? Ödenen sigorta bedelini geri almak mümkün mü? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuya açıklık getiriyor.

Eğer vatandaşlar ihtiyaç kredisi gibi bir kredi kullanmak istediklerinde bankalara başvurduklarında, bankaların sözleşme kapsamında ‘hayat sigortası’ talep etme hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda, hayat sigortasını sonradan geri almak mümkün olabilir. Ancak çoğu kişi, bu durumun farkında değildir.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kanunen, herhangi bir kredi kullanımında hayat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bankalar, alacaklarını güvence altına almak adına sigorta yaptırılmasını şart koşmaktadır. Yani hayat sigortası yaptırmayan müşterilere kredi verilmemektedir.”

Bankalar için en önemli husus, kredi ödemelerinin yapıldığından emin olmaktır. Bu nedenle, ölüm durumunda kredinin geri ödenmesi için hayat sigortasının zorunlu tutulduğunu belirtmek gerekir. Kredi çeken kişinin hayat sigortası bulunması durumunda, ölümü halinde kalan taksitler sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Hayat sigortası olmadığı durumlarda ise kalan kredi borçları, reddi miras yapmayan mirasçılardan tahsil edilmektedir.

Sigortasız Kredi Kullanmak Yüksek Faizlere mi Neden Olur?

Eğer hayat sigortası yaptırmazsanız, bu durumda risk primiyle orantılı olarak daha yüksek faiz oranları veya masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bankalar, müşterilerine her iki durum için de farklı seçenekler sunmaktadır. Kredi kullanırken hangi seçeneği tercih edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Sigorta Ücreti Geri Alınabilir mi?

Aslında bunu sadece hayat sigortasıyla sınırlı tutmamak gerekir. Tüm sigorta türlerinde, sigortadan vazgeçtiğinizde kalan dönemlere ilişkin ödediğiniz sigorta primlerini geri alabilirsiniz.

Örneğin, araç sigortası yaptırdığınızda, poliçeyi iptal ettiğinizde kalan aylara ait sigorta primlerini geri alabilirsiniz. Aynı durum, hayat sigortaları için de geçerlidir. Erken kapatma yaparak kredinizi kapattığınızda, geri kalan aylar için fazladan ödediğiniz hayat sigortası primlerini geri alabilirsiniz. Ancak bu işlem için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurmadığınız takdirde, ilgili tutarları otomatik olarak geri alamazsınız.

Sigorta Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Sizden fazla tahsil edilen hayat sigortası primlerini geri almak için E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama ve başvuru işlemi sayesinde, kredi kullanımından yıllar sonra bile geriye dönük ödeme alabilirsiniz.

Related Posts

İşçiler isyanda: Ülkenin itibarı saraydaki uçak sayısıyla ölçülmez

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Genel Başkanı Orhan Yıldırım, ülkede yaşanan ekonomik krizle ilgili hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu. Yıldırım, “Hiç kimse saraya yeni uçaklar alarak ülkenin itibarını koruduğunu düşünmesin. Ülkenin itibarı saraydaki uçak sayısıyla ölçülmez. Ülkenin itibarı ülkenin vatandaşının pasaportunun sınır kapılarında aylarca reddedilmesidir.” ifadelerini kullandı.

81 ilde SAT1 hastalığı yayılıyor: Zararı 4 milyar dolar!

Türkiye’de hayvan pazarlarının kapatılmasına neden olan şap hastalığının ülke ekonomisine yıllık zararının 4,1 milyar dolar, yani 162 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Teklif kabul edildi: En düşük emekli maaşı zamlandı!

TBMM’de kabul edilen torba yasa ile emeklilere yönelik düzenlemeler hayata geçirildi. Askeri personel ve turizm çalışanlarına dair önemli değişiklikler de yasalaştı. Yeni uygulamalar çeşitli alanlarda esneklik ve yeni haklar getiriyor.

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.