Piyasalarda fırtına öncesi sessizlik: Bu defa onlarca yıl sürebilir

Economist Selçuk Geçer’den İran-İsrail Çatışmalarının Ekonomik Boyutu

Ekonomist Selçuk Geçer, YouTube kanalında yaptığı analizde, İsrail ile İran arasındaki çatışmaların ekonomik etkilerini değerlendirdi.

Geçer, dünya petrol arzının büyük çoğunluğunun geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının dünya ekonomisine ciddi zarar verebileceğine dikkat çekti. “Petrol akışı kesilirse sadece fiyatlar artmaz; enflasyon yükselir, tedarik zinciri bozulur, küresel ekonomi büyük bir darbe alır” şeklinde konuştu.

Avrupa ve Amerika’nın özellikle yeni bir krize maruz kalabileceğini belirten Geçer, tehdidin boyutunu detaylarıyla açıkladı.

“BU DEFA ONLARCA YIL SÜREBİLİR”

Selçuk Geçer’in sözleri şu şekilde:

Hürmüz Boğazı’nı analiz etmeye çalışacağım. Bu bölge çok kritik çünkü sadece İran değil, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkeler de burada etkili. Eğer bu boğazın kapanması söz konusu olursa, dünya petrol akışının neredeyse yarısı kesintiye uğrar. Bu durumun küresel ekonomik bir krize yol açacağını zaten Shell CEO’su da ifade etti. Bunun etkisi sadece petrol fiyatlarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda Avrupa ve Amerika’da pandemi sonrası yaşanan tedarik zinciri sorunları gibi bir parçalanma yaşanır.

Bu durum küresel bir krizi tetikler ve özellikle riskli piyasalarda beklenmedik satışlar görülebilir. Bu da 1929’daki gibi büyük bir borsa ve finansal krize yol açabilir ve uzun yıllar sürebilir. Dolayısıyla Hürmüz Boğazı meselesi son derece kritik bir konudur.


“PİYASALARDA FIRTINA ÖNCESİ SESSİZLİK”

İran-İsrail çatışması şu an piyasalarda hareketsizlik yaratsa da altının hala 3360-3370 seviyelerinde seyretmesi, borsalarda belirgin bir satış baskısı olmaması fırtına öncesindeki sessizliği andırabilir.

Related Posts

Türk Eximbank’tan 500 milyon dolarlık tahvil ihracı

Türk Eximbank, 3 yıl vadeli 500 milyon dolarlık tahvil ihracıyla yılın ikinci çeyreğinde uluslararası piyasada işlem gerçekleştiren ilk finans kuruluşu oldu.

Türk malı imajını tehlikeye sokacak gelişme: Bakanlığın uyarıları da işe yaramadı

Tarım Orman Bakanlığı, AB’ye ihraç edilen kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin-A uygunsuzlukları sebebiyle Türkiye’ye yönelik RASFF tarafından (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) yapılan bildirimlerde artış olduğuna dikkat çekti. Bakanlık, ihracatçılara gönderdiği yazıda alınan önlemlerin sahada tam anlamıyla uygulanmadığını gösterdiğini bildirdi.

Araç sahipleri dikkat: Kasko ve trafik sigortasında değişiklik yarın başlıyor

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe giriyor. Kasko ve trafik sigortası sisteminde pert sayılma kriterleri değişiyor. Artık hasar oranı yüzde 60’ın altında olan araçlar tamiratla trafiğe dönebilecek.

Rekabet Kurulu’ndan yapı kimyasalları sektörüne ceza yağdı

Rekabet Kurulu, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren firmalara toplam 42,7 milyon liralık idari para cezası kesti.

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.