Son 10 yılda enflasyonu en çok hangi kesim hissetti?

2024 Yılı Enflasyonu Yüzde 44,38 Olarak Açıklandı

2024 yılı enflasyon oranı %44,38 olarak duyuruldu. Bu yıl ücret zamlarıyla birlikte gelen enflasyon sonrasında asgari ücrette %30’luk bir artış gerçekleşti. Emekli ve memur zamları da belirlendi. Ancak özellikle dar gelirli ve sabit gelire sahip olanlar, enflasyonun duyurulmasının ardından TÜİK verilerine göre hissedilen enflasyon konusunda tartışmaları gündeme getirdi.

Hissedilen Enflasyon

TÜİK’in 2023 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerine göre, gelir seviyesine bağlı olarak harcamaların da değişmesi nedeniyle hissedilen enflasyon farklılık gösteriyor. Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın yazısında belirtildiği gibi:

“Son yıllarda hissedilen enflasyon, verilerin daha fazla tartışılmasına neden oluyor. En düşük gelir grubuna sahip olan %20’lik kesim daha fazla gıda harcaması yaparken, en çok gıda harcaması yapan kesimin emekliler olduğu görülüyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışa karşı dar gelirli kesimin daha hassas olduğunu gösteriyor.

En yüksek gelire sahip kesim ise gıdadan daha fazla taşıma harcaması yapmak zorunda kaldığı için bu alandaki fiyat değişimlerine karşı daha hassas hale geliyor.


Son Bir Yılda Enflasyonu En Çok Kim Hissetti

Gelir gruplarına göre, son bir yılda %44,38 olarak açıklanan enflasyonu en fazla hisseden grup dar gelirli kesim oldu. En düşük gelire sahip %20’lik kesimin tüketim harcamalarına göre, TÜFE verilerindeki harcama kalemleri hesaplandığında enflasyonun yaklaşık 5 puan daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Böylece en düşük gelir grubunun enflasyonu %49,28’e ulaşırken, gelir seviyesi arttıkça hissedilen enflasyon oranının azaldığı görüldü.

En yüksek gelir seviyesine sahip %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı ise %45,03 olarak gerçekleşti.


Hanehalkının gelir kaynağına göre tüketim harcamalarının dağılımında en yüksek enflasyonu hisseden grup emekliler oldu. Emekliler, 5 puan daha fazla enflasyona maruz kalırken, ücretlilerin enflasyon oranı %46, gayrimenkul ve menkul kıymet geliri olanların hissettiği enflasyon %45,60 ve girişimcilerin hissettiği enflasyon ise TÜFE’nin altında kalarak %44,36 olarak gerçekleşti.

%20’lik gelir gruplarına göre son 10 yılda (2023 tüketim harcamaları baz alınarak), enflasyonu en fazla hisseden yine en düşük gelirli kesim oldu. 10 yıllık süreçte TÜFE endekslerindeki değişim %983,70 olurken, en düşük gelirli %20’lik kesimin hissettiği enflasyon oranı %1.054 olarak gerçekleşti.

En yüksek gelire sahip kesimin 10 yılda hissettiği enflasyon ile TÜİK TÜFE arasındaki fark yaklaşık 25 puan iken, en düşük gelire sahip kesimde bu fark 70 puan oldu.

(ALINTI)

Related Posts

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

Ahmet Bolat’tan Yeni Zelanda’ya uçuş müjdesi

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve ülkeye THY uçuşlarının başlaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir