Konya Kifayesi 78. tescilli lezzeti olarak tescillendi

Konya Kifayesi, Yeniden Tescillendi

KONYA (İGFA) – Konya Büyükşehir Belediyesi liderliğinde yürütülen coğrafi işaret çalışmalarının bir sonucu olarak, Konya’ya özgü bir lezzet daha resmi olarak tescillendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Kifayesi’nin, şehrin zengin mutfak mirasını yansıtan geleneksel tatlar arasında coğrafi işaret tescili alan 78. ürün olduğunu duyurdu.

Altay, bu özel lezzetin tarihi kökenlerinden kaynaklanan ve şehrin zengin mutfak kültürüne büyük katkı sağlayan bir tescil olmasının, Konya’nın sadece ticaret, tarım ve eğitim şehri olmanın ötesinde, turizm alanında da öne çıkmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Altay, “20120 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarla, şehrimizin mutfak mirasını koruma konusunda kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizi 9 menşe adı ve 69 mahreç işareti ile Türkiye’nin en çok tescilli ürüne sahip şehirlerinden biri haline getirdik. Gelecek kuşaklara kadim mutfak mirasımızı aktarmaya ve dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Kutlu olsun” dedi.

Konya’nın Mutfak Mirasından Dünya Mutfağına

Konya’nın lezzetleri, sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Konya Kifayesi gibi ürünler, yıllardır sofralarda yer alan tatların kökenlerini ortaya koymaktadır. Bu değerler, şehrin kültürel zenginliğinin yemekler aracılığıyla dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Konya’nın Tescilli Lezzetlerine Yenileri Eklenecek

Konya İrmik Helvası, Bamya Çorbası, Etliekmek, Tandır Kebabı gibi birçok tescilli lezzet, Konya’nın mutfak kültüründeki çeşitliliği gözler önüne seriyor. Tarih ve lezzeti bir arada sunan eşsiz lezzetleriyle Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden biri olarak adından söz ettiren Konya’da, yakın bir zamanda, tescil bekleyen üç yeni ürünle bu liste daha da genişleyecek.

Konya Kifayesi Tarifi:

Malzemeler: 1 kg meyve (armut, ayva, elma, şeftali, vişne, kayısı) – Konya’da genellikle armut tercih edilir. 400 ml su, 170 gram beyaz şeker, 1 adet yıldız anason, 1 adet çubuk tarçın, 3 gram zerdeçal, 26 gram toz şeker (sos için)

Meyveler yıkanır ve vişne hariç meyvelerin çekirdekleri çıkarılır, kabukları soyulur ve dilimlenir. Derin bir kapta su kaynatılır ve ardından meyveler ile birlikte isteğe bağlı olarak anason, tarçın ve zerdeçal eklenir. Meyveler yumuşayana kadar kaynatılır, şeker ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Sos için küçük bir tavada şeker eritilip karamelize edilir ve meyvelerin üzerine dökülerek servis edilir.

Related Posts

Tunç Soyer’den dikkat çeken sözler: Şafak operasyonu ihtimali yok

Tutuklu eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, cezaevi günlükleri paylaştı. Soyer, “Bu inzivada belli ki düşünmeye çok vaktim olacak ama ilk anda, benimle aynı kaderi paylaşan çok sevgili dostlarımı, çalışma arkadaşlarımı, yoldaşlarımı, birbirinden değerli insanları düşündüm.” dedi.

Köylülerden, AKP’li belediye önünde ‘çöp tesisi’ tepkisi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine kurulması planlanan çöp tesisine karşı çıkan köylüler, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Peugeot, Citroen, Opel ve Fiat araçları geri çağrılıyor! Zincir kopuyor, araba aniden duruyor!

Otomotiv devi Stellantis, 2017-2023 yılları arasında üretilen bazı dizel motorlu araçlarını geri çağırma kararı aldı. Geri çağırmanın sebebi olarak, kam mili zincirinde meydana gelen aşınma gösterildi. Bu sorun, araçlarda ses yapmasına ve en kötü durumda zincirin kopmasına yol açabileceği için geri çağırma işlemi yapılacak. Söz konusu karar, Avrupa genelinde birçok aracı etkiliyor.

Ordu’da su baskını etkili olurken Samsun’da hortum meydana geldi

Türkiye’nin batısı ve güneyi orman yangınlarıyla mücadele verirken kuzey bölgesinde ise sağanak yağış ve hortum etkili oldu. Ordu’nun Fatsa ilçesinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısı yapıldı.

İstanbul depremini bilen Şener Üşümezsoy’dan Bursa depremi açıklaması

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3’lük depremin ardından özellikle İstanbulluların korkulu rüyası deprem yeniden gündeme oturdu. İstanbul depremini tahmin eden ve yaptığı yorumlarla dikkat çeken Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy konu hakkında dikkat çeken bir tahmin daha yaptı. Üşümezsoy, “Fayın olduğu yer Gemlik’in içinde değil. 16 tane 6,5’lik deprem 1 tane 7,5’lik deprem yapar.” dedi

Kene bu kez de Bolu’da can aldı!

Bolu’nun Gerede ilçesinde kenenin ısırdığı Şerife Halıcı (77), hastanede yaşamını yitirdi.