M çiçeği vakası endişe yarattı: ‘Acil durum’ ilan edildi

Sierra Leone’de M Çiçeği Virüsü Nedeniyle Acil Durum İlan Edildi

Sierra Leone, Batı Afrika’da yaşanan M çiçeği (mpox) virüsü vakaları nedeniyle alarm veriyor. Ülkede 2 kişide virüs tespit edilmesi üzerine Sağlık Bakanı Dr. Austin Demby, ulusal basına yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Yasası gereği derhal acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Demby, AA’ya yaptığı açıklamada, “Halk sağlığı açısından Sierra Leone hükümeti adına ‘acil durum’ ilan ediyorum.” dedi.

Ülkede ilk M çiçeği vakasının 11 Ocak’ta tespit edildiği duyurulmuştu.

M Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşıyor?

M çiçeği virüsü, fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşabilmektedir. Virüsün sebep olduğu vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaş yolları arasındadır.

M çiçeği virüsünü kaptıktan sonra ilk belirtiler genellikle 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunmaktadır.

Tedavisi özel bir yöntem bulunmayan hastalık, antiviral ilaçlarla tedavi edilmektedir. Hastalığı hafif geçiren vakaların çoğu birkaç hafta içinde sağlığına kavuşmaktadır.

(Haber: Anadolu Ajansı)

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Osteoporoz sessiz ilerler DEXA erken yakalar

Kemik erimesi genellikle belirti vermez, ilk belirti bir kırık olabilir. Bu yüzden erken tarama hayat kurtarır. DEXA testi ve bazı kan tahlilleri riskin seviyesini ortaya koyar. Kadınlar kadar erkekler de risk altında. Bel çevresi kalınlaştıkça, D vitamini azaldıkça kemikler sessizce zayıflar. Hangi taramalar ne zaman yapılmalı? İşte net yanıtlar…

Cildinizi beş adımda yaza hazırlayın

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emine Müge Acar, yaz aylarında artan güneş maruziyetinin cilt üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için uygulanması gereken beş temel adımı anlattı. Cildin ihtiyaçlarının mevsimlere göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Acar, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkisiyle kuruluk, hassasiyet, leke oluşumu ve erken yaşlanma gibi sorunların daha sık görüldüğünü belirtti.

Okinawa’dan Sardunya’ya: Mavi Bölgeler’in sırrı

Japonya’dan Kosta Rika’ya, Yunan Adaları’ndan Kaliforniya’ya… Dünyada bazı yerler var ki insanları 100 yaşına ilaçsız ulaşıyor. Neden? Beslenmeden sosyal bağlara, hareketten amaç duygusuna… Mavi Bölgeler’de yaşayanlar yaşlanmıyor demeyelim ama çok yavaş yaşlanıyor.

Aile Hekimleri Kesintileri Son Bulmalı

Aile Hekimlerinin Gelirinden Yapılan Kesintilere Son Verilmelidir! Hekim Birliği Sendikası x sayfasından yaptığı açıklamada aile hekimlerinin taleplerini açıkladı. 

Gençlerdeki felç artışıyla ilgili şoke eden gerçek: Doktorların bile gözün kaçıyor

Gençlerde artan felç vakalarında şoke edici belirtiler ortaya çıktı. Çoğu doktorun bile gözünden kaçan belirtiler felç bırakıyor. Bu durumu yaşayanlardan biri de 34 yaşındaki Laura Akers.